Domännamn / DNS

Vad händer när mitt domännamn går ut?

När ditt domännamn går ut så slutar det att fungera, det är inte för sent att förnya det några dagar efter att det gått ut, men om du väntar för länge så kommer domännamnet att släppas loss på marknaden för andra att registrera.

Hur lång tid tar ett namnserverbyte?

Ett namnserverbyte kan dröja mellan 24-48 timmar innan allting slår helt igenom, det kan vara så att för vissa internetleverantörer så går detta snabbare och för vissa andra så behöver man vänta alla dem 48 timmarna.

Vad är en subdomän?

En subdomän eller "host" som det kallas, är den tredje nivån i ett domännamn. T.ex. "www" i http://www.space2u.com är hosten (subdomänen), likaså "ftp" i ftp://ftp.space2u.com eller "intranet" i http://intranet.space2u.com. En subdomän används ofta som en "temporär" adress som man kan jobba med innan man publicerar en hemsida. Där används ofta "dev.domän.se" eller "utv.domän.se" som subdomän.

Vad har Space2u för namnservrar?

Space2u använder i dagsläget namnservrarna: ns01.space2u.com ns02.space2u.com ns03.space2u.com ns04.space2u.com ns05.space2u.com Är du dock kund i vårt äldre system så skall nedan namnservrar användas: ns3.space2u.com ns4.space2u.com

Kan jag byta domännamn?

Efter att du köpt ett domännamn så är det ditt i minst ett år, det går inte att byta stavning på det eller så, man får köpa till domännamnet med rätt eller annorlunda stavning

Vad ska jag köpa för domännamn?

Du kan köpa i stort vilket domännamn du vill men ett par saker du kan tänka på: För en svensk hemsida så är en .SE adress bra. domännamnet bör också vara relevant till vad hemsidan handlar om. För engelska hemsidor så funkar .com och .net jättebra, för organisationer så funkar .org. Men det kan också vara smart att säkra sina domännamn på dem vanligaste toppdomänerna så att ingen annan tar dem.

Erbjuder ni domänregistrering?

Ja, vi erbjuder registreringar under t.ex. toppdomänerna .se, .nu, .com, .net, .eu och .org. För aktuell prislista se www.space2u.com/tjanster/domaner/ (https://www.space2u.com/tjanster/domaner/)

Var byter jag namnservrar?

Namnservrar byter man hos sin registrar, om vi står som registrar så görs detta under "Domän och webbplats" -> "Domänhanteraren" -> "Redigera" på den domän ni önskar att ändra namnservrarna på -> "Namnservrar". Ange där de namnservrar ni vill ändra till och avsluta med att klicka på "Spara".

Kan ni dölja min Whois-information?

I dagsläget erbjuder inte Space2u någon form av Whois-maskering / ID Protect

Var kan jag se hur många DNS-uppslagningar jag gjort?

Det går ännu inte att se i din kontrollpanel men det är inget du behöver oroa dig för. Vi kontaktar berörda kunder i god tid innan gränsen överskridits. I andra hand kan du naturligtvis fråga support@space2u.com

Vad är en DNS-uppslagning?

När du surfar till en hemsida så frågar din webbläsare din internetleverantörs (ISP:s) namnservrar om var hemsidan finns. Om inte ISP:ns namnservrar har den informationen just då, så frågar den i sin tur Space2us namnservrar om rätt adress och det är vid den förfrågningen en DNS uppslagning görs. Den informationen kommer ISP:ns namnservrar komma ihåg under en viss tid (TTL) så efterföljande uppslag kommer ske hos ISP:n och inte mot Space2us namnservrar. Din webbläsare kommer också att komma ihå...

Hur funkar dem olika DNS-pekarna?

Dem vanligaste pekarna är dina A-pekare, det är dessa som bestämmer trafiken för hemsidan, alltså vilken IP-adress domännamnet eller subdomäner ska peka mot. Sedan så finns det en annan rätt vanlig pekare, CNAME (Canonical Name record) är till för att göra domännamn till ett slags alias för ett annat domännamn. Sedan så har man MX (Mail Exchange) pekarna som bestämmer trafiken för e-post.

Vart ändrar jag mina DNS pekare?

Dina DNS pekare kan du fritt redigera ifrån din kontrollpanel under tabben "Domän och webbplats" och sedan "DNS".

Jag har fått ett mail med ärenderaden "Important Notice Regarding Your Domain Name(s)‏". Vad innebär mailet och vad ska jag göra?

Mailet skickas automatiskt ut till dig som äger en eller flera domän(er) i toppdomäner som exempelvis .com, .info, .org och .net. I en del av avtalet som du ingår med leverantören av dessa toppdomäner när du köper domänen stipulerar att du måste ha korrekta kontaktuppgifter och telefonnummer kopplade till ägarinformationen av domänen. Du kan ordna detta genom att logga in i kontrollpanelen och se till att samtliga uppgifter är korrekt ifyllda. Om dessa uppgifter inte är korrekta kan du missa...

Mitt domännamn har förfallit då jag glömt betala fakturan. Hur gör jag för att aktivera domännamnet igen?

Om fakturan förfallit tolkar våra system det som att du längre inte vill ha domännamnet och därför blir det då avaktiverat. Beroende på hur lång tid det gått sedan domännamnet förfallit kan du återaktivera domännamnet igen genom att omgående betala din faktura. Våra system återaktiverar domännamnet automatiskt om det inte hunnit gå så lång tid så att domännamnet lagts ut för försäljning igen. Om återaktiveringen går bra så tar det normalt sett lika lång tid tills domännamnet fungerar som det g...

Fungerar internationella domäner (IDN-domäner med tex åäö)?

Internationella (IDN) domännamn, det vill säga domäner med exempelvis åäö - fungerar i princip i alla webbläsare. Men utvecklingen har inte ännu hunnit i kapp för e-postprogram. Där syns fortfarande inte domännamnet som det borde. Vi rekommenderar därför att man registrerar en domän utan internationella tecken som åäö, för bland annat e-post - och sedan kompletterar med en internationell domän.

Måste jag köpa mitt domännamn hos er?

Man behöver inte köpa ett domännamn av oss, gör man det dock så hjälper vi till med förnyelsen, uppdateringen av whoisinformation och diverse domänsupport som kan tänkas behövas.